Algemene informatie Mountainbike Clinic

MTBCLINIC.NL is de oudste- en meest ervaren sportorganisatie binnen de Benelux, gespecialiseerd in mountainbikeclinics. Onze gediplomeerde mountainbike-instructeurs hebben van hun passie hun beroep gemaakt en beschikken over een berg ervaring. Wij geloven in het vermogen om continu te verbeteren, want in rijtechniek ligt de sleutel tot de ultieme mountainbikebeleving. Tijdens de clinics wordt er veel persoonlijke aandacht gegeven, om jouw flow en controle naar een hoger niveau te tillen. In de ontspannen sfeer gaat het bij ons om de kwaliteit, jullie beleving en ieders veiligheid.

Voor wie?
Voor de beginner die voor het eerst een mountainbike ziet tot de vergevorderde biker die zijn grenzen wilt verleggen.
Kinderen met een lichaamslengte vanaf 1,35 meter tot en met 12 jaar kunnen deelnemen aan de ouder-kind clinic.

Niveau
Voor we op pad gaan delen we iedereen in 5 globale niveaus op:

 • Niveau 1 – Beginner- Het is mijn eerste keer op de mountainbike / ik sport nauwelijks.
 • Niveau 2 – Basis – Ik mountainbike af en toe / het is de eerste keer, maar mijn conditie is redelijk.
 • Niveau 3 – Geoefend – Ik ben een geoefende mountainbiker, maar voornamelijk in – Nederland.
 • Niveau 4 – Gevorderd – Ik mountainbike vaak / ik heb ervaring met uitgepijlde buitenlandse routes.
 • Niveau 5 – Expert- Ik rijd cyclo’s / wedstrijden / ik heb ervaring op buitenlandse trails.

Techniek en vaardigheid
Stap voor stap worden alle rijtechnieken op een ontspannen manier bijgebracht. Progressie maak je door continu te blijven oefenen. Je krijgt uitgebreid uitleg, doen we oefeningen voor en nemen we de tijd voor analyse en feedback. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:

 • Lichaamshouding
 • Balans, coördinatie, controle en flow
 • Remtechniek: hoe rem je, wat is het verschil tussen je voor- en achterrem?
 • Kijktechniek: hoe ga je om met onbekende trails, en hoe leer je trails ‘scannen’?
 • Bochtentechniek: Hoe neem je een vlakke bocht, een kuipbocht, en hoe zet je in een switchback je achterwiel om?
 • Hindernissen: hoe neem je hindernissen zoals wortels, boomstammen, drops en los zand? Hoe doe je dit tijdens een klim of in een afdaling?
 • Skills: hoe maak je een wheelie, bunny hop of wheeltap?

Afhankelijk van je wensen kan ergens meer of minder aandacht aan worden besteed. De inhoud van de clinics passen we op elk niveau aan. We maken het telkens uitdagender. Bijvoorbeeld bij klimmen/dalen: op elk niveau gaan we stap steiler, technischer, langer. Bij bochten scherper, steiler, harder. Bij obstakels: van laag ongevaarlijk obstakel met alleen voorwiel, tot aan bunny hop als eindniveau. We hebben geen lijstje wat we afvinken, maar spelen in op ieders individuele mogelijkheden.Wij beschikken niet alleen over een uitgebreide, professionele werkplaats met alle benodigdegereedschappen maar hebben ook de juiste onderdelen én lenen aan iedereen gratis noodzakelijke uitrustingstukken zoals protectie, pedalen en schoenen.
Ideale en noodzakelijke voorwaarden om verantwoord op pad te gaan.

Dagindeling
De clinics starten en eindigen vanuit onze ontvangstruimte en werkplaats aan de Kerkallee in Velp, direct gelegen aan het Veluwemassief. ’s Morgens of ’s middags word je open ontvangen met gratis koffie en thee en is er de mogelijkheid om je om te kleden. 
Na de bikecheck, wordt er een introductie gegeven, krijg je een gratis bidon mee en gaan we op pad. Er gaan minimaal twee instructeurs mee met een groep van 8 tot 10 deelnemers. De clinic wordt rustig opgebouwd naar het niveau van de deelnemer. Zo wordt iedereen uitgedaagd met gevarieerde oefeningen. Onderweg wordt er gestopt voor een eetpauze. 
Na ongeveer 4 à 5 uur komen we terug. Dit is afhankelijk van het type clinic, de weersomstandigheden en je conditie. Het gaat ons niet om het aantal kilometers, maar om de tijd die we nemen om vele nuttige tips & tricks voor te doen, uit te leggen, uitgebreid te herhalen en individueel te instrueren. Je zult verbaasd staat over het verfijnen van technieken, op een paar vierkante meter. 
De clinic sluiten we af in onze gezellige Bikecafé en staat de koffie, thee en frisdrank voor je klaar. In de werkplaats wordt er een korte onderhoud workshop gegeven. Ook heb je de mogelijkheid om te douchen en de mountainbike schoon te maken. Zo kun je je mountainbike weer gepoetst achter- of in de auto meenemen. Voel je vrij om informatie te vragen over materiaal, aankoopadviezen, mountainbikeweekenden en -vakanties.
Het is een dag om vol van te genieten. 
“Ride Trails, Meet People, Have Fun”

“Hi, I just want to thank you so much for an amazing day. I have learnt and overcame so many fears. It opened a world to me. You are a great biker and trainer. Thanks”, – Juriena

Locatie
De clinics starten en eindigen vanuit onze ontvangstruimte en werkplaats aan de Kerkallee 37A 6882 AM in Velp (GLD), gelegen aan de schitterende omgeving van de Veluwezoom.

MTBCLINIC.Nl beschikt over een groot aanbod aan faciliteiten om jullie sportieve dag compleet te maken. Je wordt verwelkomd in de warme ontvangstruimte/Bikecafé. Bij elk weer kun je je heerlijk opfrissen, door gebruik te maken van de omkleedruimtes met warme douches.
In de uitgebreide, professionele werkplaats hebben wij alle benodigde gereedschap en de juiste onderdelen. Wij lenen aan iedereen gratis noodzakelijke uitrustingstukken uit, zoals protectie, pedalen en schoenen. Tijdens de bikecheck word je eigen- of huurmountainbike onder leiding van een instructeur/monteur optimaal afgesteld. Zo kunnen we gezamenlijk veilig op pad en komen de aanwijzingen maximaal tot zijn recht. 
Na afloop kun je op de afspuitplaats de mountainbike schoonmaken, onderhouden en invetten. Ideaal om je mountainbike in optimale conditie weer mee naar huis te nemen.

Bent je niet in het bezit van een mountainbike? Geen probleem, bij ons kun je een hardtail, full-suspension of een e-mountainbike huren.
Op hetzelfde terrein heb je de mogelijkheid om te overnachten in de B&B De Veluwezoom, ook wel onze Bed & Bike genoemd. De B&B met kookgelegenheid heeft 4 tweepersoonskamers met ieder een eigen wc en douche. Het is een schitterende uitvalbasis met vele uitdagende, uitgepijlde GPX-routes in de wijde omgeving van de Veluwezoom. Fantastisch om uitgerust aan de clinic te beginnen of de opgedane rijtechnieken de volgende dag gelijk toe te passen.

Alle faciliteiten op een rij
Alle faciliteiten voor een succesvolle moutainbikeclinic:

 • Voor- en na afloop koffie en thee;
 • Opbergkluisjes voor waardevolle spullen;
 • Vergunning Natuurmonumenten;
 • Vrouwen- en herenkleedkamers en warme douches;
 • Korte onderhouds workshop;
 • Five Ten mountainbikeschoenen testen;
 • Afstelling en onderhoud in onze werkplaats;
 • Na afloop staan gratis schoonmaak-, smeermiddelen, gereedschap én advies ter beschikking zodat je je mountainbike weer helemaal schoon en onderhouden mee naar huis neemt;
 • Gratis Wifi;
 • Tegen scherpe prijzen kun je o.a. schoonmaakmiddelen, onderdelen, Endura kleding, mountainbikeschoenen, DMR-pedalen en een Evoc rugzak aanschaffen.
  Na inschrijving mailen we alle verdere praktische informatie.

Protectie
Natuurlijk zijn een helm en handschoenen verplicht, daarnaast raden we scheenbeschermers aan. Alles is bij ons (gratis) te leen. Denk hierbij aan helm, flatpedals en mountainbikeschoenen.

Bekijk het inschrijfformulier voor de data en schrijf je in voor een van de uitdagende mountainbikeclinics.
Tot snel in een van onze clinics in de schitterende omgeving van de Veluwezoom!

De clinics gaan altijd door. Er zijn geen minimumvoorwaarden of aantallen.
Alleen bij zeer bijzondere weersomstandigheden, bijvoorbeeld zware storm, veel sneeuw of strenge vorst, kan de clinic worden afgelast en uitgesteld. Regen hoort daar niet bij. Als de clinic wordt afgelast krijg je vooraf een mail en SMS bericht. Aan afgelasting of uitstel zijn geen kosten verbonden. De inschrijving wordt in overleg verplaatst of reeds betaald inschrijfgeld wordt teruggestort.

 

We starten ’s morgens, soms ook ’s middags. De clinics duren ongeveer tussen twee uur (ouder-kind) en ca. vijf uur bij volwassen. Wij kijken niet op een kwartiertje. Het is een dag genieten.
Met voorlichting in onze werkplaats en mogelijkheid je eigen mountainbike schoon te maken en af te stellen. En gezellig chillen in ons bikecafé.

mountainbike

Deze clinic is zowel op een hardtail als full-suspension mountainbike te volgen. En soms ook e-mtb. Alle drie bij ons te huur.
Al onze mountainbis beschikken over een verstelbare zadelpen (zadeldropper)

Natuurlijk een helm en handschoenen, daarnaast raden wij scheenbeschermers aan. Alles is bij ons (gratis) te leen. Ook flatpedals en mountainbikeschoenen.

Clinic kost € 75,-
exclusief huur hardtail € 15,- / fully € 25,- of e-mtb € 40,-
Inclusief alle verdere faciliteiten zoals douches, koffie, afspuiten, kettingolie etc. etc.